Köldökcsonk ápolása

A hexaklorofenes hintőpor a legelterjedtebb manapság, melyet sajnálatos módon minden csecsemővel foglalkozó kórházi osztályon és egészségügyi intézményben, háziorvosi rendelőben, védőnői szolgálatokban javasolnak. Ez az elfogadott mód, azonban szerintem sok egészségügyi dolgozónak fogalma sincs ennek a szernek a káros hatásairól...

Ez a hintőpor bőrfelületek fertőtlenítésére, dezodorálására alkalmas, valamint antiszeptikus és antimikotikus hatású. Vény nélkül kapható a patikákban, a betegtájékoztatón többek között ez áll:
Nem alkalmazható kisgyermekkorban, halogénezett fenol származékok iránti keresztérzékenység esetén, égett, hámfosztott bőrfelületen, nagy nedvedző felületen, nyálkahártyán. A készítmény alkalmazása kisgyermekeknek ellenjavallt.
Terhesség és szoptatás időszaka alatt a készítmény nem alkalmazható, mivel a hexaklorofén a bőrről felszívódik és átjut a méhlepényen, illetve nem zárható ki, hogy a hatóanyag átjut az anyatejbe.
A készítmény hatóanyaga, a hexaklorofén, áthatol a lipidmembránokon így a bőrön keresztül felszívódik. A bőrön keresztüli felszívódás jelentős újszülöttekben és sérült bőrön keresztül, így szisztémás (általános) toxikus hatásokat okozhat. Idegrendszeri tünetek esetén a kezelést azonnal be kell szüntetni.
Mint minden gyógyszernek a Sparsorium Hexachloreopheni Parma -nak is lehetnek mellékhatásai.
A készítmény lehetséges mellékhatásai a túlérzékenység, a bőrről nagy mennyiségben felszívódva idegrendszeri károsodás, asztma (hintőpor), valamint bőrirritáció."

Külföldön manapság abszolút az a nézet, hogy a köldökcsonk nem igényel semmilyen különösebb ellátást! Pl.: Luxemburgban kifejezetten lebeszélik a kismamákat arról, hogy bármivel is kenegessék a köldökcsonkot, az a tanács ott, hogy törölgessék sima csapvízzel átitatott gézlappal, majd tegyenek rá steril, száraz gézt, hogy a pelenka nem dörzsölje ki. Ott születés után 2 napig meg sem fürdetik a csecsemőket, hogy ezzel is védjék a bőrüket (csak letörölgetik róluk a magzatmázat). Valamint az otthoni ápolásra is azt javasolják, hogy hetente 2x fürdessék a babákat tiszta vízben (fürdető, minden nélkül)! USA-ban az a nézet, hogy tisztán és szárazon kell tartani a köldökcsonkot, ha víz éri, le kell törölgetni és kész. Kazahsztánban is csak egy hét után fürdetik először a babákat, s legelőször sós vízben, másnap gyógynövényes vízben, s harmadnap meg valamilyen kazah specialitásban. Majd újra sós víz és így tovább.

Hexaklorofenmentes köldökcsonk ápolás alternatívái:

  • Csapvizes vagy tisztított vizes áttörlés, majd tegyünk rá steril gézlapot
  • Rózsa-teafa esszencia sebolajjal, mely erősen antibakteriális, jó vírusölő, gombaölő, gyulladásgátló és hámosító hatású. Égésekre, aftákra, nyílt, friss vagy régi sebekre, gombákra, csípésekre javasolt. A tiszta készítmény összetevői (eredeti Stadelmann - féle bevált aromakeverék) alkotó összetevői: extra levendula, manuka, rózsa, teafa
  • Levendula virágvíz
  • Ezüstkolloid

Forrás:

http://antalvali.com/comment/60045/hexaklorofenes-hintopor-nem-csak-a-neve-borzaszto

http://antalvali.com/comment/60126/ujszulott-apolasa-es-koldokcsonk

http://bionom.hu/biobolt/aromaterapia/illoolaj-keverekek/rozsa-teafa-eszencia-sebolaj-stadelmann.html

http://www.organikus.hu/mergezo.php

Facebook
Idézet

"Az indiánok másképp élnek a világban. Menedéküket élő fák alkotják, s csak annyit vesznek el a természettől, amennyire szükségük van, aztán továbbmennek, és hagyják, hogy a föld magához térjen."

Celia Rees

 

 

 

Elérhetőség