Ayurvédikus babamasszázs egyedisége

Az Ayurvédikus babamasszázs/ babaápolás évezredes tradíciókra tekint vissza, ezért is van az, hogy más kultúrák is sok mozdulatot vettek át az indiai babamasszázs mozdulataiból.

Az Ayurvédikus babamasszázs egyedisége többek között a következőkben rejlik:


• Tulajdonképpen ez babaápolás és nevelés is egyben, így a hangsúly nem a testi masszázson van, hanem a babócák alapos mentális feltérképezésén és ezáltali megértésén.


Személyre szabott kezelést kapnak a csöppségek, mert a tanfolyam megkezdése előtt egy személyes találkozó alkalmával megállapítjuk a baba és a mama testtípusát, így a baba testtípusának legmegfelelőbb olaj kerül kiválasztásra.(Pl.: a lassú babákat kicsit felfrissíti, a nyugtalanabb, változékonyabb babákat stabilizálja, hasfájós/fogzásos babánál csillapítja a fájdalmait, megnyugtatja.)

• A kiegyensúlyozott baba-mama kapcsolat elmélyülését szolgálja az is, hogy a masszázs nem a mamától elkülönülten a földön végezve történik, hanem a mama ölében.


A kezelések elmaradhatatlan zárása a meleg lebegőfürdés. A meleg víz hatására az olajok a baba bőrének mélyebb rétegeibe is eljutnak, hogy ott is kifejthessék áldásos hatásukat. A lebegőfürdés a babócának szabadság- és felszabadultság érzetet kelt. Az olajos masszázs táplálék a baba bőrének, ezáltal puha, bársonyos tapintatú lesz.

Testileg - lelkileg erősíti és ellenállóvá teszia babát és mamát is a testi - lelki betegségekkel szemben. Kutatások bizonyítják, hogy azok a gyermekek, akik Ayurvédikus babamasszázsban részesültek, jobb kifejezőkészséggel rendelkeztek azoknál a társaiknál, akik nem részesültek benne. Tehát elmondható, hogy az érintés hatására a babák szellemileg és fizikailag fejlettebbek lesznek. Tiffany Field orvosnőnek a Miami Egészségügyi Intézet Egyetemén végzett kísérlete arról számol be, hogy az Ayurvédikus babamasszázs azon kívül, hogy erősíti a mama és a baba közti kapcsolatot, számtalan jó egyéb hatást biztosít. Dr. Field egyik kísérletében a koraszülöttek egy csoportját napi három alkalommal 15 percnyi masszázsban részesítették 10 napon át, míg a másik koraszülött csoportot nem masszírozták. A masszázsban részesedő babák 47%-kal nagyobb súlygyarapodást élvezhettek, pedig nem ettek többet, mint a másik csoport babái, és emellett még éberebbek is voltak. Még nyolc hónappal a kísérlet után is többet nyomtak a masszírozott babák, mint nem masszírozottkortársaik, ugyanakkor szellemi, avagy mentális, testi, avagy motoros képességeik fejlettebbek és érettebbek voltak.


• A masszázs hatására javul a baba oxigénellátása, vérkeringése, nyirokkeringése, emésztése, segíti az immunrendszer megfelelő működését. Erősíti az izmokat, nyugtatja az idegrendszerét.


• Növeli a babóca stressztűrő képességét és a toleranciát. Jótékonyan hat az érzékszervek fejlődésére, javítja a mozgáskoordinációt, segíti a mozgásfejlődést, az érzékszervek fejlődését.

• Az masszázs oxitocin termelő hatása által az anya tovább és könnyebben képes anyatejjel táplálni csemetéjét.


Örökbefogadás esetén a masszázs segít, hogy a gyermek és örökbefogadó szülei érzelmileg egyre közelebb kerüljenek egymáshoz, hiszen a kötődés bármely életkorban kialakítható!


• Enyhíti a fájdalmakat, oldja a felgyülemlett feszültséget babában - mamában egyaránt, elősegíti a mélyebb alvást.


Koraszülött, szülési sérült vagy fokozott igényű kisbaba esetén is segítséget nyújt abban, hogy hamarabb létrejöjjön az egyensúly a kisbabában és az elfogadás a szülő és babája között.

• A masszázs nem csak a babára hat, hanem a masszázst végző személyben is végbe megy a hormonok kiválasztása. (Pl.: tejcsorgás az édesanyáknál, „apasági hormonok" beindulása az édesapáknál). Kiváló lehetőség a papáknak is, hogy kialakítsák az apa-gyermek kapcsolatot, és érzelmileg még közelebb kerüljenek csemetéjükhöz. A baba így megtanulja, hogy az apa is olyasvalaki, akinek személyében éppúgy számíthat fizikai és érzelmi szükségleteinek kielégítésében, mint a mama esetében.

Facebook
Idézet

"Az indiánok másképp élnek a világban. Menedéküket élő fák alkotják, s csak annyit vesznek el a természettől, amennyire szükségük van, aztán továbbmennek, és hagyják, hogy a föld magához térjen."

Celia Rees

 

 

 

Elérhetőség