Egészségmegőrzés

Várandósság lelki megközelítésből - 3. rész

A mai várandós anyának nem csak a fogamzásgátlóval és az élvezeti cikkekkel kell csínján bánnia, hanem gondolnia kell a környezeti mérgező hatásokra, a fogászati anyagokban található mérgekre, valamint arra, amit a napjainkban "divatos kifejezéssel", csak stressznek hívunk.

Akik a születés előtti élmények hatását kutatják, tudják, hogy a stressz egyik következményeként a gyermek gyakran a magzatvízbe székel. Normális esetben az újszülött végbelében ott van az úgynevezett magzatszurok, úgy jön a világra.

A várandósság ideális esetben a harmónia és az egymásról való gondoskodás idejét jelenti a fiatal párnak. Anyagi szinten is gondoskodni kell a leendő anyáról és a közös gyermekről, valamint nagyon fontos a helyes életszemléleti alapok megteremtése. Természetesen nem szabad megfeledkezni a következetes bázikus testápolásról sem. Így az anyának nem kell attól rettegnie, hogy szépsége megsínyli a gyermekszülést.

Fontos megérteni, hogy az áldott állapot időszaka mindenki számára másképpen zajlik le. Más egy olyan kismama számára, aki félve az ismeretlentől, aggodalmaskodás közepette készül a baba fogadására, és más egy olyan kismamának, aki bizalommal átitatott, azaz nincsenek kételyei azzal kapcsolatban, hogy minden a lehető legjobban fog alakulni. Nagyon fontos, hogy a mama ezt szem előtt tartva, megszűrje azokat az információkat, melyeket a kismamatársaktól hall. Ahogy nincs egyetlen egyforma ember sem, úgy nincs még egy ugyanolyan várandósság sem. A kismama válogassa meg, hogy terhessége alatt milyen irodalmakat, filmeket, internetes fórumokat látogat vagy kikkel kerül kapcsolatba. Ezek a fórumok hajlamosak a téveszmék terjesztésére, ezért a mama válogassa meg mindig a hallott információk igazságtartalmát és ne azonosuljon mindennel feltétel nélkül. Ha az információáradatot nem képes feldolgozni és félelem lesz úrrá a kismamán, az kihatnak a szülés minőségére (pl.: a félelem összehúzó erő, akadályozhatja a tágulást, a lazítást), illetve a baba-mama viszonyra is. 

A leendő édesanya terhessége előtt és alatt próbálja meg rendezni a benne működő téveszméket. A 9 hónap alatt nem csak egy új ember fejlődik, de a kisbabánknak a személyisége is kialakul. Ezt a kismama a terhessége alatt tanúsított helyes magatartási mintákkal tudja kedvezően befolyásolni. A baba nevelése már az anyaméhben kezdetét veszi! Az a mama, aki félelmekkel teli, gyermekét is a félelemre neveli! Aki szeszélyes, akaratos és hisztis, születendő babájában ugyanezeket a tulajdonságokat fogja erősíteni. A türelmes, elfogadó, nyugodt édesanya, a babáját is ez irányba fogja terelgetni. Már a baba megfoganásánál gondoljuk végig, hogy a gyermeket mire szeretnénk nevelni. Ezt azért fontos eldöntenünk, mert a gyermek kamasszá majd felnőtté válásához már most kezdjük el megadni az alapokat. Látható, hogy egy szülőnek mekkora felelőssége van gyermeke életében. A kismama törekedjen mindig a konfliktusok megoldására! Ez azért fontos, mert a konfliktus-megoldási stratégiáit is örökül adja gyermekének, akik azonos konfliktusokat azonos módon fognak megoldani. Bármi nehézség vagy kihívás is éri a mamát, igyekezzen megtalálni a lehető legjobb megoldást és a kétségbeesés helyett gyakorolja a bizalmat az adott szituáció kimenetelét illetően!

Amikor az anyuka tudomást szerzett babájának érkezéséről, fontos, hogy tudatosítsa magában, hogy a baba érkezésével megváltozik néhány körülmény. A baba előtt a mama még élvezhette mások rá fordított figyelmét, most viszont az új jövevény fog a figyelem középpontjába kerülni. Ennek megértése azért kulcsfontosságú, hogy a mama elkerülje a születés utáni depressziónak nevezett jelenséget, aminek az oka nem más, mint a rá fordított és megszokott figyelem fókuszának megváltozása, illetve a gyermeknevelés nehézségeivel történő szembesülés. A születés után sokan kíváncsiak az újszülöttre és folyamatosan a babáról kérdeznek, de ez nem azt jelenti, hogy a kismamára senki sem kíváncsi, csupán a kisbaba még az újdonság erejével hat. A baba fejlődésével és növekedésével hamarosan helyre fog állni a régi rend. A kismama barátainak érdemes odafigyelniük arra, hogy a mamát biztosítsák támogatásuk folyamatosságáról.
 
 
Forrás:
Peter Jentschura és Josef Lohkapmper Teljes Megtisztulás - A méregtelenítés kézikönyve
 
 
Facebook
Idézet

"Az indiánok másképp élnek a világban. Menedéküket élő fák alkotják, s csak annyit vesznek el a természettől, amennyire szükségük van, aztán továbbmennek, és hagyják, hogy a föld magához térjen."

Celia Rees

 

 

 

Elérhetőség