Egészségmegőrzés

Cellulitisz - a szervezetünk parkolóhelyei

A női szervezet visszatartja a savakat, majd a menstruáció során megszabadul tőlük. Mindazon savak és mérgek, amelyeket a vér, a nyirok, a sejtfolyadék, a méhnyálkahártya már nem képes elraktározni, közömbösítődnek, majd savak formájában lerakódnak a csípőn, a combokon és a felkaron - vagyis szervezetünk "parkolóhelyein".

Minél több savat "parkolunk be" a hónap folyamán szervezetünkbe, annál több kellemetlenségre számíthatunk, mint például a fejfájásra, migrénre, ödémákra és általános rossz közérzetre. Erre mondják a nők, hogy a ciklus végére érzékenyek lesznek. 

A nő akkor a legérzékenyebb, ha sejtjeiben és vérében a legmagasabb a savak aránya. Vérének pH értéke ilyenkor egészen alacsony, 7,25 pH-ig is süllyedhet. A vér pH-ja látványosan különbözhet egy egészségesen és tudatosan élő, illetve egy narancsbőrrel "megáldott" nő esetében. A ciklus végén minden nőnél megnövekszik a vér pH értéke, mivel a svak eltávoztak a szervezetből. a különbség itt csak annyi, hogy a savakkal túlterhelt szervezetnél a havivérzés pár nappal tovább tart, mint a tisztább szervezet esetében.

Magasabb savterhelés esetén mindazon tünetek föllépnek, amelyeket a nők a premenstruációs szindróma (PMS) gyűjtőneve alatt ismerhetnek. Pszichés érzékenység, fejfájás, migrén, pattanások, ödémák, és persze a narancsbőr.

Egyes nők mája és vesélye sokkal több savat képes feldolgozni, mint másoké. Ezek a nők sokkal több "vétket", azaz élvezeti cikkeket engedhetnek meg maguknak, a gyöngébb anyagcseréjű nőtársaiknál, mert nekik, már sokkal kevesebb savbevitel is rosszabb PMS tüneteket okoz. 

De honnan jön ez a rengeteg sav, amely oly különböző hatással lehet különböző életmódok és táplálkozási szokások esetén?

 • húsfogyasztás - húgysav
 • édesség, "rossz zsírok", üdítőitalok fogyasztása - ecetsav
 • kávé, fekete tea - csersav
 • túl sok izomtevékenység - tejsav
 • fájdalomcsillapítók - acetilsav
 • stressz, düh - sósav
 • disznóhús fogyasztása, visszatartott szelek - kénsav
 • pácolt húsok, sajtok java része - salétromsav
 • spenót, kakaó, rebarbara - oxálsav
 • kóla - foszforsav

 Ezeket a savakat a szervezet kénytelen ásványi anyagok segítségével közömbösíteni, nehogy szétmarják a sejteket, mirigyeket, szerveket. Így képződnek a salakanyagok, vagyis a közömbösített savak, amelyeket a női anyagcsere, a csípő, a fenék, a comb és a felkar táján rak le.

A fogtömésben található nehézfémek is mérgezők, szervezetünknek ezeket is közömbösítenie kell! A mérgező anyagú fogtömések is képezhetnek salakot, amely szintén oka lehet a narancsbőrnek.

A változás kora után a nő teljesen megváltozott anyagcsere - állapottal szembesül. Mostantól kénytelen anyagcseréje útján feldolgozni azon savakat, amelyeket eddig a ciklus során távolított el szervezetéből, vagy "leparkolt" a megfelelő testtájakon. A méreganyagok és savak pedig nap mint nap bombázzák a szervezetét, tehát rengeteg ásványi anyagra lesz szüksége, hogy közömbösítse ezeket. Aki nem áll át egy tudatosabb életmódra, akkor az ásványianyag-háztartását igen súlyos károk fogják érni, ez pedig egyenes utat ad a változókori civilizációs betegségekhez: csontritkulás, visszértágulat, köszvény, reuma.

A változás kora után egy valamit tehet a nő: következetesen kerülje a savakat, a mérgeket, a káros anyagokat és a kimaradt ciklust bázikus testápolással helyettesítse. Ugyanez igaz a várandósság idejére is: alkalmazzon a kismama bázikus láb- és kádfürdőket, lemosásokat, öblítéseket.

Hogyan szabaduljunk meg a narancsbőrt okozó szén-, húgy-, kén-, tej-, ecet-, salétromsav és egyéb salakanyagoktól?

Minden narancsbőrkúra alapja a savak drasztikus csökkentése, valamint a belőlük kialakult és lerakódott cellulitiszsalak feloldása. Az első fontos dolog tehát, hogy kinyomozzuk, minek köszönhetjük a nemkívánatos savakat:

 • A dohányosok csökkentsék jelentősen az adagjukat (vagy szokjanak le mihamarabb a cigarettáról)
 • A húskedvelők érjék be kevesebb hússal
 • Túlhajtott izomtevékenység esetén, figyeljünk oda fokozottabban a tejsav kivezetésére (szódabikarbónás fürdők, stb.)
 • Csökkentendő a fájdalomcsillapítók- és a csokoládék fogyasztása is
 • kávékedvelőknek is le kell csökkenteni 1 max. 2 adagra a napi mennyiséget

Második lépés:

 • Térjünk át ásványi anyagokban-, vitaminokban-, nyomelemekben bővelkedő étrendre
 • Igyunk meg naponta 1 liter salakoldó gyógyteát. Figyelem! Rendkívül fontos, hogy a feloldott savakat, salakanyagokat minél előbb kivezessük és kimossuk szervezetünkből! Fontos a gyógytea mellett napi szinten min. 1-2 liter tiszta, energiában gazdag víz fogyasztása, és a szódabíkarbónás(bázikus) áztatás/fürdők alkalmazása!
 • Hasznos ilyenkor a következő gyakorlatok elvégzése: térdhajlítás, guggolás, mivel így az izompumpa segítségével mogásba hozhatjuk testfolyadékainkat. Ezen kívül masszázs és nyirokmasszázs, arra ügyeljünk azonban, hogy a máj felé végezzük a masszázst! A masszázsolajjal (pl. narancsbőr elleni kence) együtt bázikus sókat is dörzsöljünk a bőrbe!

Harmadik lépés:

Extra tippek!

 • Különösen hatékony lesz a salaktalanítás, ha a bázikus fürdőben ülve 5-10 percenként ledörzsöljük magunkat szivaccsal vagy fürdőkefével.
 • Ügyeljünk a májműködés támogatására is! Erre a legalkalmasabb gyógynövények a máriatövis, gyermekláncfű, articsóka, füstike, cickafark, stb.), valamint célirányosan a langyos, bázikus borogatás.
 • A narancsbőrkúra sikerét gyakran a bélgombásodás teszi lehetetlenné. Akinek hosszabb távon, a javasolt módon sem látható eredmény, érdemes kideríteni, valóban fennáll-e ennek az eshetősége. Amennyiben igen, úgy alkalmazzunk bázikus beöntést, vagy szakemberek segítségével colon-hidrotherápiát.

 

Nem elfelejtendő, hogy rendkívül fontos a bőséges ásványianyag-ellátás, hogy a feloldott salakanyagok és mérgek ne menjenek rá a májra, vagy más szervekre, hanem közömbösítődjenek, és elhagyják a szervezetet!

Forrás: Peter Jentschura és Josef Lohkapmper Teljes Megtisztulás - A méregtelenítés kézikönyve

Facebook
Idézet

"Az indiánok másképp élnek a világban. Menedéküket élő fák alkotják, s csak annyit vesznek el a természettől, amennyire szükségük van, aztán továbbmennek, és hagyják, hogy a föld magához térjen."

Celia Rees

 

 

 

Elérhetőség