Szintetikus antioxidánsok
Butilhidroxytoluol = BHT (E321) és Butylhydroxyanisol = BHA (E320)
Szintetikus anyagok. Antioxidánsként használják őket a kozmetikumokban. Mind a kettő gyulladással járó allergiát idézhet elő, állatkísérletek szerint az immunrendszert is megváltoztatják, rákot és az örökítő sejtek károsodását okozhatják, elősegíthetik az autoimmun betegségek kialakulását, sőt egyesek magzatkárosító hatásról is írnak: „Patkánykísérletek esetén a patkányok minden esetben torzszülötteket hoztak a világra.”(dr. Rózsa Sándor)
Anioxidáns, és zsíroldékony tulajdonsága miatt elsősorban élelmiszerekben és kozmetikumokban tartósítószerként alkalmazzák, ugyanakkor felhasználják még gyógyszerekben, üzemanyagokban, gumigyártás során, petróleum-származékokban, és különböző tartósító/balzsamozó szerekben. A butil-hidroxi-toluolt tartósítószerként 1954 óta használják, mert meggátolja az élelmiszerek színének, szagának és állagának megváltozását. Bár önmagában megköti a szabadgyököket, nagy mennyiségű C-vitaminnal együtt fogyasztva szabadgyökök keletkezhetnek, melyek roncsolják a szöveteket. A BHT és a BHA kettős természete miatt egyes rákfajták kialakulását gátolják, míg más rákfajták kialakulását elősegítik. Számos országban betiltották: Japán (1958), Románia, Svédország, Ausztrália, stb.
A BHT és a BHA minden kozmetikumban és a következő élelmiszerekben engedélyezett:
• Sütemény-keverékek (max. 200 mg/kg)
• Gabonaalapú snack-ek(max. 200 mg/kg)
(Az élelmiszeripar - tudvalevő káros hatása miatt már csak korlátozottan alkalmazza mindkettőt.)
Ezeken kívül használják még öregedésgátló készítményekben a természetes antioxidánsok helyett, vagy egyéb kozmetikumokban tartósítószer gyanánt. Ezt a két vegyületet még prémium kategóriás és biotermékekben is alkalmazzák!
Döntse el mindenki maga, hogy vajon tényleg akkor "szeretünk okosan", ha vegyszerezett összetételű kozmetikumokat kenünk babánkra, s magunkra?!
Forrás: http://antalvali.com/files/pdf/18-legkockazatosabb-vegyuletcsoport.pdf?getpdf=1