Glikolok

A glikolokat más néven két vegyértékű alkoholoknak is hívjuk. Kozmetikai felhasználásuk elég széleskörű, szinte minden kozmetikumban megtalálhatóak adalékanyagként. A kilencvenes években még hatóanyagként is alkalmazták a glikolokat a bőr gyors és drasztikus hámlasztásához. Azóta erről az eljárásról bebizonyosodott, hogy korántsem olyan jótékony, mint azt eleinte hitték.

 

 

Propylene glycol (PG):

A glikolok csoportjába tartozik. Szinte minden kozmetikumban megtalálható, a drágább, de kevésbé káros butylene glycol helyett alkalmazzák a termékekben. A propilénglikol az ásványi olaj kozmetikai termékekben fellelhető formája, amelyet fék- és hidraulikafolyadékokban éppúgy megtalálhatunk, mint a fagyásgátló szerekben. A propilénglikolt a bőr- és hajápoló termékekben és a kozmetikumokban hidratáló hatása miatt használják. A bőr nedvességtartalmának megőrzése úgy történik, hogy a propilénglikol megakadályozza a nedvesség vagy a víz eltávozását azzal, hogy eltömíti a bőrt. Különböző információs anyagok figyelmeztetik a propilénglikol tartalmú termékek használóját, hogy ez az anyag erősen irritálja a bőrt, és használatával májelégtelenség és vesekárosodás léphet fel.

 

PEG (Polietilén-glikol):

Nem mérgező vegyületek, viszont a bőrt áteresztővé és sérülékennyé
teszik a káros anyagokkal szemben. Használatuk főleg sérült bőrfelületen kerülendő!

 

A készítmények címkéjén (INCI-jén -->ingredients) ezeket a leggyakrabban használt vegyületeket keresd:

  • PEG-10 M
  • PEG-14 M
  • PEG-32
  • PEG-4
  • PEG-6 Stearate
  • PEG-7
  • PEG-8 Esters

 

Forrás: http://antalvali.com/files/pdf/18-legkockazatosabb-vegyuletcsoport.pdf?getpdf=1

Facebook
Idézet

"Az indiánok másképp élnek a világban. Menedéküket élő fák alkotják, s csak annyit vesznek el a természettől, amennyire szükségük van, aztán továbbmennek, és hagyják, hogy a föld magához térjen."

Celia Rees

 

 

 

Elérhetőség