Környezettudatos háztartási praktikák

Általános tisztítás

Minimum hetente, de van, hogy többször is szembetaláljuk magunkat az általános tisztítási feladatottal. Kisgyermekeseknél hatványozottan fordulhatnak elő kisebb-nagyobb takarítási munkálatok.

A tisztítószerek, melyek klórozott hatóanyagokat-, foszfátokat-, sőt erős savakat ill. lúgokat (nátrium- ill. kálium-hidroxid) is tartalmaznak, a környezet szennyezésén túl – irritálják a bőrt, a szemet, és veszélyesek az egészségre. Az ilyen termékekhez legtöbbször illatosító anyagokat adagolnak, amelyek szintén egészségügyi kockázatot jelentenek. (A mérgező anyagok további káros hatásairól, itt olvashatsz!)

 

Felmosás:

Vödör méretétől függetlenül, félig-3/4-ig engedjük vízzel, majd tegyünk bele mosószódát vagy szódabikarbónát. (Túl sokat nem célszerű adagolni, mert fehér foltos lesz a felület.) Pár csepp illóolaj, mely nem csak fertőtlenít, de kellemes illatot is biztosít.

 

Bármilyen nemű, kevésbé makacs szennyeződéshez, fenti eljárás elegendő. Amennyiben makacsabb szennyeződéssel van dolgunk, bóraxos súrolást alkalmazzunk.

 

  • A túlzottan steril gyermekkori környezet fokozza az allergia kialakulásának esélyét!
  • Ne feledjük: a forró víz szinte minden kórokozót elpusztít!

 

 

 

Forrás:

http://www.zoldfalu.hu/articles.php?lng=hu&pg=70

http://www.kothalo.hu/kiadvanyok/takaritas.pdf

http://users.atw.hu/drmariann/page40/page40.html

Facebook
Idézet

"Az indiánok másképp élnek a világban. Menedéküket élő fák alkotják, s csak annyit vesznek el a természettől, amennyire szükségük van, aztán továbbmennek, és hagyják, hogy a föld magához térjen."

Celia Rees

 

 

 

Elérhetőség