Környezettudatos háztartási praktikák

Ablakmosás / Üvegtisztítás

Lányok, ki emlékszik még az általános iskolás technika órákra? Legalábbis mifelénk a fiúk barkácsoltak, a lányok pedig megtanulták a takarítás-, főzés-, kötés - varrás - hímzés és egyéb "lányosabb" munkák fortélyait. Szinte még most is érzem az orromban azt az enyhén ecetes illatot, amely az ablakmosások alkalmával lengte be a termet...

 

 

 Milyen "zöld" tisztítószereket érdemes használni? A boltok polcai tele vannak környezetbarátnak mondott termékekkel. Címkék sora hirdeti, hogy azok környezetbarátak, de a legjobb - a valóban környezetbarát termékek azok, amiben tudod, hogy pontosan mi van, vagyis a saját otthonodban Te magad készíted el!

Üvegtisztításhoz a következő mosó-folyadékokat készítheted el:

  • szódabikarbónás víz
  • ha nagyon piszkos az üveg, tegyünk az ablakmosó vízbe kevés bóraxot
  • mosószódás víz
  • ecetes víz  - Sima ecetes vizet előre is elkészíthetsz szórófejes flakonba, amiből könnyedén fújhatod hasonló módon, mint vegyszerezett társait. Arányok: 3/4 víz, 1/4 ecet. Tehetsz bele 5-10 csepp illóolajat is, így nem csak az ecetszagot tudod enyhíteni, henem fertőtleníthetsz is egyben vele! Kombinálhatod is az illóolajokat, azonban 3-nál többet ne keverj egyszerre! Szórófejes fújókához ne tegyünk por állagú adalékot, mert megáll benne, s használhatatlanná válik!

 

 

 

 

 

 

Forrás:

Johanna Hoare: Az aromaterápia teljes módszertana

http://babygooroo.com/2011/09/clean-it-green/

http://www.naturefirstcleaningservices.com/2012/02/5-ways-to-clean-with-vinegar/

http://wellnessmama.com/763/homemade-glass-cleaner/

http://antalvali.com/hirek/takaritas_kornyezetbarat_alternativak

Facebook
Idézet

"Az indiánok másképp élnek a világban. Menedéküket élő fák alkotják, s csak annyit vesznek el a természettől, amennyire szükségük van, aztán továbbmennek, és hagyják, hogy a föld magához térjen."

Celia Rees

 

 

 

Elérhetőség