Hírek

Tojás, te csodás! - avagy tojássampon házilag

Már nagyanyáink is használták, ezért egyáltalán nem új keletű a dolog. Talán még te is emlékszel a gyermekkorodból arra, hogy amikor a nagyiddal találkoztál, nem csak a mosolya, a szemei voltak olyan felejthetetlenül csillogósak, hanem a haja is. A tojássampon házilag nagyon egyszerűen elkészíthető, s garantáltan csodát művel a hajaddal! :)

Az utóbbi években már nyűgnek éltem meg a hajmosást, bár ahogy visszaemlékszem a gyerekkoromra (amikor még Anyu mosta a hajamat), akkor is gyakran végigüvöltöttem a hajmosást. Azonban az első tojássamponos hajmosás után percekig nézegettem és tapogattam a hajam, s ámultam - bámultam, hogy milyen jó puha lett, s közben arra gondoltam, hogy baba koromban lehetett utoljára ilyen. Amióta tojással mosom, egy élmény az egész, elejétől a végéig, s mindig kíváncsian várom, hogy milyen lesz a hajam, miután megszárítom! Ugyanis ez nem csupán sampon, hanem balzsam, s hajformázó is egyben! Mindig olyan hajra vágytam, amibe kettőt beletúrok és már kész is a frizura, de hosszú hajam lévén, ez a dolog nem igen jött össze. Gyorsan zsírosodó, lelapuló típusú a hajam, de a tojás ezt is "rendbe tette".

 

A tojássampon hatásai, előnyei:

  • Szép és egészséges lesz a haj, ezért nincs szükség pakolásokra, balzsamra, hajvégápolóra
  • A haj könnyen fésülhetővé válik, nem kell fésüléskönnyítő balzsam
  • A sampon összetevőit kedved szerint váltogathatod, azonban adok egy kis útmutatót, hogy mit, hogyan érdemes
  • A tojássampon gyermekek-, sőt kisbabák  hajára is alkalmas

 

Hajmosási praktikák:

  •  Könnyebb használni, ha a tojásfehérjét habbá verve keverjük hozzá a többi összetevőhöz
  • Előfordulhat, hogy mosás után kevés tojásfehérje darabka a hajban marad, de könnyen észrevehető, és eltávolítható. A felvert fehérjével talán kiküszöbölhető ez a probléma.
  • Hogy ne legyen a mosás után zsíros, összetapadt a haj, jó alaposan dörzsöljük meg a fejbőrt és mossuk át a hajat az egyveleggel!

 

Hogyan használjuk?

A zsíros hajat úgy érdemes mosni, hogy az első mosást a sárgájával végzed, az utolsót pedig csak a habbá vert fehérjével, ugyanis a fehérje önmagában igen jótékonyan hat a zsíros hajra.

Száraz hajra vidd fel apránként a tojássampont. Jó alaposan dörzsöld át a hajadat és a fejbőrödet is átmasszírozhatod. Utána sima vízzel öblítsd ki jó alaposan. Ennyi. :)

 

Extrák:

  • Szódabikarbónát is tehetsz a samponba, attól jó habos, könnyen kenhető lesz, az már csak plusz pont a javára, hogy kiváló korpásodás ellen!
  • Jó erősre főzött csalánteát is is keverhetsz bele- zsíros hajra kiváló!
  • Sima víz helyett használhatsz ecetes-, almaecetes-,  kamillás-, vagy csalánteás öblítést

 

A sampon elkészítése:

Hosszú hajra 2 db tojás javasolt, míg rövid hajra elég lehet 1 db tojás is. Ehhez 1 egész citrom levét - vagy helyettesíthető 3-5 evőkanál  ecettel - keverünk, végezetül pedig az illóolajjal variálhatunk kedvünk szerint. Fontos, hogy csak megbízható, 100%-os tisztaságú illóolajat használj!

 

Illóolajok hajtípusok szerint:

  •  Érzékeny, gyulladásra hajlamos fejbőr esetén: levendula olajat és/vagy citromfüolajat javaslok
  • Normál hajra: kamilla, levendula, kakukkfű, ilang-ilang vagy ezek bármilyen kombinációjú keveréke
  • Száraz, törékeny hajra: cédrus, kamilla, orvosi zsálya, levendula, rozmaring vagy ezek bármilyen kombinációjú keveréke
  • Zsíros hajra: bergamott, cédrus, orvosi zsálya, ciprus, boróka, levendula, citrom, pacsuli, fenyő, rozmaring, teafa, kakukkfű, ilang-ilang vagy ezek bármilyen kombinációjú keveréke
  • Korpa ellen: cédrus, orvosi zsálya, ciprus, citrom, pacsuli, fenyő, rozmaring, teafa vagy ezek bármilyen kombinációjú keveréke
  • Hajhullás megelőzésére: cédrus, orvosi zsálya, rozmaring, ilang-ilang vagy ezek bármilyen kombinációjú keveréke

 Hajmosáskor a kiválasztott keverékből rövidhaj esetén 5-8 cseppet, hosszú haj esetén pedig 10-15 cseppet adagoljunk. Gyermekeknek (1 éves kor felett) maximum 2-4 cseppet, kisbabáknak (születéstől 1 éves korig) pedig csak 1, maximum 2 cseppet cseppentsünk!

Csecsemők hajmosására /amíg nem kenődik bele a főzi és egyéb étel vagy más jellegű kosz...:)/ elég a fürdővízzel megmosni a haját, esetleg tiszta (méreganyagmentes) szappannal!

 

 

 

 

 Forrás:

Johanna Hoare: Az aromaterápia teljes módszertana

http://antalvali.com/boszorkanykonyha/kenheto/sampon-hazilag/tojassampon-hazilag.html

 

Facebook
Idézet

"Az indiánok másképp élnek a világban. Menedéküket élő fák alkotják, s csak annyit vesznek el a természettől, amennyire szükségük van, aztán továbbmennek, és hagyják, hogy a föld magához térjen."

Celia Rees

 

 

 

Elérhetőség