Hírek

Könnyen csapdájába eshetsz, a természetesnek kikiáltott termékeknek!

A hipermarketekben és egyéb drogériákban, boltokban sétálgatva, amikor ellibbenek a tisztálkodási részleg mellett, mindig elgondolkodom azon embertársaimon, akik hosszú perceken keresztül azon tűnődnek, hogy mely termék landoljon végül a kosarukban. Legszívesebben ilyenkor odamennék hozzájuk és megmondanám, hogy teljesen mindegy, melyiket választja, mert ...

 Mert nem a márka számít, hanem az összetétel!
És bizony, ha elkezdené nézegetni az INCI-t (összetevök, angolul: ingredients), rájönne, hogy a termékek körülbelül 90%-ban pl. ott szerepel a sodium laureth sulfate. Vajon hogy lehetséges az, hogy még mindig nagyon sok embertársunknak nem tűnik fel az a kérdés, hogy miért szerepel a mosogatószeremben is ez az összetevő és a kisbabám fürdetőjében, vagy a saját tusfürdőmben is? Aki dolgozott már az autóipar valamely formájában, vagy a hozzátartozója, ők minden bizonnyal tudják, hogy a gépi zsírtalanítókban és az autómosószerekben egyaránt használják. Tudósok szerint a Sodium Lauryl Sulfate a leggyakoribb bőrallergén anyag. Gyorsan felszívódik, és az agyba, májba, szembe és szívbe kerülve maradandó károsodást okozhat. Mindemellett a Sodium Lauryl Sulfate lelassítja a gyógyulás folyamatát. Felnőtteknél szürkehályogot okoz, a gyerekeknél pedig megakadályozza a szem normális fejlődését. Súlyos nyálkahártya károsító hatású!

Olykor rövid "ellenőrzésbe" bocsátkozom és megnézem egy-egy természetesnek/natúrnak kikiáltott szappan összetevőjét. A minap majd' kiverték a szemeimet a csomágolásról az olívabogyók, akkorák voltak, szép zöld papírra festve... S persze az összetételben hemzsegtek a káros anyagok! "Nesze neked olívaszappan" - gondoltam magamban, s azzal a lendülettel már sarkon is fordultam, kiábrándultságomat ezúttal sem csillapította egy termék sem.

 

Szeretnéd megtudni milyen mérgekkel és vegyszerekkel vagy körbevéve?  Mérgező anyagok a mindennapjainkban című menüpont alatt találod!

Facebook
Idézet

"Az indiánok másképp élnek a világban. Menedéküket élő fák alkotják, s csak annyit vesznek el a természettől, amennyire szükségük van, aztán továbbmennek, és hagyják, hogy a föld magához térjen."

Celia Rees

 

 

 

Elérhetőség